Terapia cu Neurofeedback este o investiție în sănătatea ta!

Terapia cu Neurofeedback este o investiție în sănătatea ta!

Nu este neobișnuit ca oamenii să aibă multe întrebări referitoare la Terapia cu Neurofeedback: Cum funcționeazã? Cât timp va dura? Îmi va „rezolva” problemele?

Hai să vedem ce implică acest proces terapeutic!

Specialiștii în Neurofeedback folosesc un EEG (electroencefalograma) pentru a observa undele creierului. NU se folosește electricitate pentru a stimula creierul iar acest aparat NU citește gândurile cuiva. Este doar un mod de a vedea activitatea creierului. Gândește-te! Ce se întâmplă atunci când o femeie însărcinată merge la medic pentru o ecografie? Medicul pune gel pe abdomenul femeii pentru a avea o imagine a fătului. Această procedură Nu face rău fătului și nici nu introduce ceva în abdomenul femeii. EEG este un proces similar. Un specialist în Neurofeedback va  plasa 4 electrozi pe scalpul clientului în funcție de simptomele pe care le semnalează acesta. Se folosește un gel conductor ce va fi aplicat electrozilor pentru a obține o citire optimă a activității creierului, a undelor cerebrale în timp real.

Neurofeedback-ul  observă activitatea creierului în acel moment și stimulează zonele care nu sunt pe deplin utilizate sau le relaxează pe cele care sunt stimulate excesiv. Clientul va juca un joc sau va urmări pe un monitor un film ale cărui imagini se modifică în diferite moduri, cum ar fi micșorarea dimensiunii sau întunecarea culorilor; volumul poate crește sau scădea. Cu ajutorul acestor modificări, creierul află cum trebuie să procedeze pentru a fi în echilibru, el este „recompensat” prin indicii pe care le obține de pe ecran sau din volum atunci când este la un nivel de funcționare optim. În acest timp, clientul nu trebuie să facă altceva decât să urmărească imaginile care rulează pe ecran.

Cum te poate ajuta Terapia cu Neurofeedback?

Sunt numeroase cercetări care indică faptul că Terapia cu Neurofeedback poate diminua sau vindeca multe simptome cu care se pot confrunta zilnic oamenii, ca de exemplu:

  • Somn (adormirea, dificultăți la trezire, coșmaruri)
  • Dureri de cap / migrene
  • ADHD (concentrare slabă, dificultăți la îndeplinirea sarcinilor,  hiperactivitate, exprimare verbală)
  • Anxietate (iritabilitate, dificultăți de concentrare, dureri în piept, modificări ale ritmului de somn)
  • Depresie (insomnie sau somn prelungit, anxietate sau iritabilitate, dificultate de concentrare, incapacitate de a lua decizii)
  • Modificări ale dispoziției
  • Impulsivitate
  • Durere
  • Atacuri de panică (palpitații, greață, vertij, cefalee, crampe abdominale)
  • Autism (hiperactivitate, iritabilitate, frustrare, limbaj slab dezvoltat, incapacitate de a relaționa
  • Dependențe

Neurofeedback-ul „lucrează” cu simptome. Asta înseamnă că, atunci când te confrunți cu un simptom specific, ca de exemplu concentrare slabă, electrozii sunt plasați în acea parte a creierului care este responsabilă de acest aspect. Dacă ai un diagnostic care prezintă mai multe simptome, ca de exemplu depresia, fiecare simptom (insomnie sau somn prelungit, anxietate sau iritabilitate, dificultate de concentrare, incapacitate de a lua decizii) este privit separat și tratat ca atare.

Fericirea ta depinde de o igienă emoțională pe care o poți avea și datorită Terapiei cu Neurofeedback!