Autismul și Terapia cu Neurofeedback

Autismul și Terapia cu Neurofeedback

Iată ce simptome pot fi ameliorate sau vindecate cu ajutorul ședințelor de Neurofeedback pentru cei diagnosticați cu o tulburare de spectru autist (TSA):

Comportament autostimulant 

Repetarea mișcărilor fizice sau a sunetelor este foarte frecventă la copiii cu TSA. Adesea, acest lucru se întâmplă deoarece stimulii senzoriali pot deveni copleșitori sau inconfortabili. Neurofeedback-ul acționează pentru a face creierul să funcționeze mai calm și mai eficient, reducând percepția copilului asupra stimulilor ca fiind copleșitoare. În situația în care copilul se simte mai calm și stimulii din jurul său nu par copleșitori, comportamentul autostimulant poate fi redus sau eliminat.

Izbucniri emoționale

Neurofeedback-ul îmbunătățește controlul emoțiilor și astfel,  creierul va  funcționa la nivelul său optim. La copiii cu TSA pot apărea și izbucniri emoționale, deoarece creierul nu știe cum să facă față informațiilor care îi sunt furnizate.

Probleme de vorbire

Neurofeedback-ul îmbunătățește activitatea creierului, inclusiv zonele din creier care sunt responsabile cu preluarea informațiilor senzoriale și emiterea unui răspuns. Prin urmare, sesiunile de Neurofeedback pot îmbunătăți capacitatea unei persoane de a se angaja în conversație și de a procesa în mod adecvat ceea ce se spune și ceea ce ar trebui spus în schimb.

Comportament ritualic

Comportamentul ritualic este adesea efectuat pentru a face față anxietății sau a stimulilor externi copleșitori, oferind copilului un sentiment de autocontrol. Cu toate acestea, Neurofeedback-ul antrenează creierul pentru a putea face față anxietății și stimulilor externi cu mai multă ușurință, reducând astfel și/sau eliminând în mod substanțial comportamentele ritualice.

Intoleranță la schimbare

Neurofeedback-ul antrenează creierul să proceseze informațiile în mod calm și adecvat, astfel încât atunci când sunt prezentate informații noi, chiar surprinzătoare, persoana este capabilă să facă față schimbării aparent bruște, fără a se simți copleșită.

Hiperactivitate

Cu ajutorul Terapiei Neurofeedback creierul este antrenat să funcționeze calm și să facă față anxietății mai adecvat, reducând astfel simptomele de hiperactivitate.

Impulsivitate

Impulsivitatea poate fi redusă și/sau eliminată semnificativ pe măsură ce creierul învață să facă față anxietății într-un mod sănătos și durabil prin Neurofeedback.

Incapacitatea de a urma/respecta cerințele părinților/profesorilor

De multe ori, pentru cei care se luptă cu o tulburare de spectru autist,  procesarea informațiilor  primite de la părinți/profesori poate fi absolut copleșitoare, instrucțiunile fiind  imposibil de urmat. Sesiunile de Neurofeedback fac creierul să funcționeze optim, permițând copilului să prelucreze informațiile, ceea ce îmbunătățește capacitatea de a urma solicitările date de părinți profesori.

Anxietate

Multe simptome ale TSA își au originea în anxietate. Dacă creierul este copleșit de anxietate, prelucrarea informațiilor poate fi copleșitoare și poate provoca reacții emoționale. Odată ce creierul învață să se calmeze, anxietatea poate fi redusă sau eliminată.

Probleme legate de abilitățile sociale

Când creierul funcționează la nivel optim, cu mult mai puțină anxietate și o procesare mai bună, a fi sociabil devine mai ușor.

Fericirea copilului tău depinde și de Terapia cu Neurofeedback!

Foto: Jordan Whitt – Unsplash.com