Anxietatea și depresia, cele mai frecvente tulburări din sfera sănătății mintale
Anxietatea și depresia sunt două dintre cele mai frecvente tulburări din sfera sănătății mintale, iar atunci când sunt netratate, ambele pot schimba structura creierului, micșorând părți ale acestuia, responsabile cu funcția cognitivă și gândirea rațională. În plus, tulburările de anxietate îți pot face creierul prea reactiv la amenințări și mai susceptibil de a păstra amintiri negative. Depresia poate inflama creierul și poate provoca funcționarea defectuoasă a celulelor acestuia. Din fericire, Terapia Neurofeedback, te poate ajuta să îmbunătățești modul în care funcționează creierul, ajutându-te să controlezi anxietatea și să gestionezi mai bine simptomele depresiei.
Anxietatea și depresia
Persoanele care suferă de anxietate au tendința de a avea gânduri repetitive și negative care le fac să simtă o stare permanentă de frică. Medicația poate ajuta la ameliorarea simptomelor, dar aceasta este temporară, efectele secundare putând fi severe. Cu ajutorul terapiei clasice poate dura ani de zile până când acea persoană va deveni funcțională, fiind necesară o retrăire a amintirilor dureroase și a traumei din trecut pentru a produce schimbări pozitive. Terapia Neurofeedback este o modalitate naturală, fără durere, de a ameliora anxietatea, având rezultate pozitive pe termen lung.
Oamenii de știință au descoperit că Terapia Neurofeedback poate contribui la îmbunătățirea conectivității dintre cortexul prefrontal și amigdala. În creierele sănătoase, aceste zone funcționează împreună pentru a analiza și a reacționa la stimulii din mediu. Când te confrunți cu o potențială amenințare, amigdala trimite semnale în tot creierul, activând cortexul prefrontal, care îți ajută creierul să răspundă la situație în mod adecvat. Anxietatea slăbește conexiunea dintre cortexul prefrontal și amigdala, diminuându-se probabilitatea să răspunzi amenințării în mod rațional. Terapia Neurofeedback poate îmbunătăți conexiunea dintre aceste părți ale creierului. Cu conexiunea restabilită, cortexul prefrontal poate oferi în mod eficient amigdalei un răspuns adecvat, rațional și logic la potențiale amenințări, diminuând răspunsurile impulsive, hiperactive, asociate în mod obișnuit cu anxietatea.
O stare constantă de anxietate poate supra-activa celulele din creier
A trăi într-o stare constantă de anxietate poate supra-activa celulele din creier. În creierele ”neanxioase”, amigdala și hipocampul, o altă parte a creierului, au un dialog echilibrat, putând să delimiteze experiențele emoționale bune de experiențele rele. Cu toate acestea, celulele creierului hiperactive cauzate de anxietate mențin creierul într-o stare constantă de luptă sau fugă, fiind mai predispus să-ți amintești experiențele negative față de cele pozitive. Terapia Neurofeedback permite creierului să văd această reacție exagerată. Primirea consecventă a acestui tip de feedback „îți învață” creierul cum să se liniștească. Pe măsură ce creierul tău devine mai puțin reactiv, vei putea delimita mai ușor experiențele bune de situațiile negative și te vei simți mai puțin constrâns să trăiești într-o stare constantă de fugă sau de luptă.
Depresia tinde să apară atunci când există un dezechilibru în activitatea lobilor frontali
Depresia poate apărea din mai multe motive, dar oamenii de știință au descoperit că depresia tinde să apară atunci când există un dezechilibru în activitatea lobilor frontali stâng și drept ai creierului. În loc să aibă o activitate echilibrată în ambele părți ale creierului, persoanele care suferă de depresie au o activitate cerebrală lentă în lobul frontal stâng, declanșând simptome precum oboseala, lipsa motivației și pierderea interesului pentru activitățile zilnice. Terapia Neurofeedback ajută la activarea lobului frontal stâng și poate contribui la creșterea stimei de sine.
Îmbunătățirea stării de spirit cu ajutorul Terapiei Neurofeedback
Terapia Neurofeedback te poate ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit, numeroase studii arătând că ne simțim optimiști, pozitivi atunci când zona frontală stângă a creierului este mai activă decât regiunea frontală dreaptă. Adesea, persoanele cu depresie au mai multă activitate în lobul frontal drept decât în stânga, determinându-i să se simtă triști, melancolici, singuri și fără speranță. Din fericire, în sesiunile de Neurofeedback, se poate antrena acea parte a creierului pentru a fi mai activă. Deoarece creierul primește feedback pozitiv de fiecare dată când lobul frontal stâng este activat, creierul activează lobul frontal stâng mai des, îmbunătățind starea ta de spirit și reducând simptomele depresiei.
Terapia Neurofeedback ajută creșterea stimei de sine
Terapia Neurofeedback poate ajuta creșterea stimei de sine, dacă simți vinovăție în mod constant, te învinovățești excesiv, vei dezvolta o stimă de sine scăzută, simptom frecvent al tulburării depresive majore. Neurofeedback poate antrena acele părțile ale creierului pentru stimularea stimei de sine și redarea stării de bine a clientului.