Psihoterapie de cuplu și de familie
Psihoterapia de cuplu și de familie reprezintă o formă de psihoterapie care este centrată pe comportamentul tuturor membrilor familiei și a modului în care aceste comportamente influențează nu doar membrii familiei respective, ci și relațiile dintre aceștia și familia în ansamblul ei.
Cu toții ne începem viața într-o familie, fie că aceasta e compusă din rude de sânge, prin alianță, părinți adoptivi etc. Aceasta influențează fiecare aspect al vieții noastre din primele clipe, de la naștere și până la finalul existenței noastre, ne determină modul în care ne comportăm, cine devenim, ce obiceiuri avem și cum vedem lumea care ne înconjoară. Tot familia în care ne naștem ne învață cum să interacționăm cu ceilalți.
A title
Image Box text
Dacă ne naștem într-o familie sănătoasă, cu relații sănătoase între membrii ei, probabil că vom învăța cum să creăm și să menținem la rândul nostru relații sănătoase cu ceilalți. Dacă ne naștem într-o familie disfuncțională, s-ar putea să avem dificultăți în a interacționa adecvat sau a stabili conexiuni cu ceilalți.
Aproape toate familiile sunt disfuncționale într-o anumită măsură. Nu există familii perfecte. Dar cele mai multe găsesc calea de a-și rezolva sau depăși problemele.
Terapia de familie sau de cuplu oferă familiei sau cuplului un mod de a face acest lucru – de a clădi și menține o familie sănătoasă, funcțională.
Când să apelați la psihoterapia de cuplu sau familie?
Există o gamă vastă de aspecte asupra cărora se poate interveni prin această formă de psihoterapie. Printre acestea, se numără:
- Disfuncționalitățile și neînțelegerile din cuplu;
- Conflictele din căsnicie sau familie;
- Conflictele dintre părinți și copii;
- Abuzul de alcool sau alte dependențe;
- Disfuncțiile sexuale;
- Tulburările alimentare;
- Tulburările de comportament ale copilului;
- Probleme legate de persoanele vârstnice din familie, de exemplu, gestionarea unui vârstnic afectat de demență senilă sau Alzheimer;
- Un doliu, accident sau diagnostic medical grav cu impact major asupra familiei/cuplului;
- Depresia, anxietatea sau o tulburare psihică precum schizofrenia, tulburarea bipolară etc. de care suferă un membru al familiei și consecințele asupra restului familiei.
A title
Image Box text
Cum funcționează psihoterapia de cuplu și familie?
Psihoterapeutul observă comportamentele și reacțiile membrilor familiei și identifică în timp rolurile individuale din cadrul familiei și comportamentele care contribuie la apariția și escaladarea conflictelor. De asemenea, acesta identifică dificultățile specifice din cadrul familiei respective și explorează împreună cu membrii acesteia modalitățile prin care problemele sesizate pot fi rezolvate, iar apariția lor ulterioară prevenită.
Spre deosebire de psihoterapia individuală care se centrează asupra unei singure persoane, psihoterapia de cuplu și familie analizează modul în care comportamentul unui individ influențează relațiile sale cu ceilalți din cadrul cuplului sau familiei.
Acest tip de psihoterapie pornește de la ideea că, indiferent dacă sursa unei probleme poate fi identificată la nivel individual sau ține de anumite tipare de interacțiune caracteristice familiei sau cuplului, implicarea tuturor membrilor familiei în procesul terapeutic va duce la soluții mai eficiente.
Ce rezultate are terapia de cuplu și familie?
Această formă de psihoterapie poate duce la interacțiuni interpersonale mai bune, la o diminuare semnificativă a conflictelor, o repoziționare a fiecărui membru în rolul sau adecvat în cadrul sistemului familial care să ducă la o mai mare valorizare a eforturilor depuse, o mai bună colaborare și comunicare între membrii familiei sau cuplului. Chiar și relațiile de familie/cuplu măcinate de ani de conflicte și neînțelegeri pot uneori ajunge la rezultate pozitive.
În cazul în care climatul familial a devenit de nesuportat, iar tensiunile sunt la ordinea zilei, cel mai indicat lucru pe care îl puteți face e să mergeți să discutați cu un psiholog sau psihoterapeut specializat în această formă de terapie. Eu vă pot asigura pe baza practicii și experienței mele că psihoterapia de cuplu sau familie poate fi cea mai bună soluție pentru reinstaurarea unui mediu familial în care fiecare membru să se simtă valorizat, respectat, iubit și în care sentimentele de împlinire și de pace sufletească să fie posibile.