Consiliere psihologică
Consilierea psihologică se adresează problemelor pe care le poate avea o persoană pe plan emoțional, profesional, social și chiar fizic (de exemplu, încercări repetate și eșuate în a pierde în greutate). Psihologul ajută oamenii să depășească aceste dificultăți și să-și îmbunătățească starea de bine, să-și diminueze trăirile negative și să rezolve crizele din viața lor.
Poți să discuți cu un psiholog legat de diverse aspecte din viața ta, care simți că nu funcționează așa cum ar trebui. Acest lucru este diferit de a discuta cu un membru al familiei sau un prieten pentru că un psiholog este un specialist care are o privire obiectivă și care te poate ajuta să găsești soluțiile optime pentru tine, care pot produce cu adevărat schimbarea pe care ți-o dorești.
A title
Image Box text
Care sunt aspectele cu care se ocupă consilierea psihologică?
Psihologul ia în calcul elemente precum etapa de viață în care se află persoana care se prezintă la cabinet (fie că e vorba despre copilărie, adolescență, vârstă adultă sau maturitate târzie), factori de mediu (stilul de viață, elementele sociale și culturale care au un impact asupra vieții persoanei respective), aspectele de pe plan profesional, precum și cele individuale (atuuri, abilități, puncte forte).
Consilierea psihologică ia în calcul modul în care oamenii relaționează cu ceilalți, cum gândesc și cum se comportă, cum văd ei lumea și cum funcționează în viața de zi cu zi. Aceasta include explorarea aspectelor sociale, economice, culturale, spirituale și cele legate de sănătatea fizică. Scopul este de a reduce disconfortul psihologic și de a promova starea de bine interioară a unei persoane.
În principal, în funcție de etapa de viață în care se află persoana care se prezintă la cabinet, consilierea psihologică se ocupă de:
- Luarea deciziilor cele mai indicate cu privire la carieră și locul de muncă, precum și tranziția de la școală la angajare și de la viața profesională activă la ieșirea la pensie.
- Depășirea dificultățile din căsnicie, din relația de cuplu sau familie.
- Adaptarea optimă pe plan profesional și educațional.
- Stimularea dorinței de a învăța, depășirea unor deficite pe acest plan și dobândirea unor abilități necesare.
- Gestionarea stresului și confruntarea cu evenimente de viață negative (un deces în familie, diagnosticarea cu o boală cronică sau severă, divorțul etc.).
- Adaptarea la o modificare semnificativă în calitatea vieții, de exemplu ca urmare a unui accident sau a unei dizabilități.
- Depășirea unor dificultăți persistente în relaționarea cu ceilalți, ajustarea optimă pe plan personal și social.
- O mai bună gestionare a emoțiilor, canalizarea energiei interioare și depășirea blocajelor care împiedică dezvoltarea și împlinirea personală.
- O stimă de sine mai ridicată și o diminuare a autocriticii invalidante.
- O capacitate de comunicare și abilități interpersonale crescute.
- Reducerea stărilor depresive sau a anxietății.
- Creșterea capacității de rezolvare de probleme și de gestionare a conflictelor.
- Sporirea abilității de a schimba/stopa obiceiuri sau comportamente nocive/nesănătoase.
Cui se adresează consilierea psihologică?
Consilierea psihologică se adresează persoanelor de orice vârstă, de la copii care se confruntă cu probleme comportamentale, adolescenți cu dificultăți sau nevoi de orientare pe plan educațional și vocațional, adulți care au probleme în căsnicie sau în familie, care trec prin schimbări pe plan profesional sau trebuie să gestioneze stresul, să depășească un eveniment negativ sau găsească mai multă satisfacție în viața lor, până la vârstnici care se află la momentul pensionării și care trebuie să se confrunte cu această schimbare majoră, cu dificilul și inevitabilul proces de îmbătrânire și adesea cu diverse probleme de sănătate.
Psihologul te poate ajuta să găsești soluții la situațiile ce apar în viața ta, să îți îmbunătățești funcționarea pe plan personal și interpersonal, să îți depășești blocajele interioare și să obții o mai mare satisfacție de viață și un sentiment de împlinire.