De ce se termină relațiile?

De ce se termină relațiile?

Dacă ți-am rămas amintire…
Să mă povestești frumos!

A iubi pe cineva înseamnă a-l trata cu respect, a fi sincer și demn de încredere, grijuliu și înțelegător, responsabil pentru cuvintele și acțiunile tale, interesat și dispus să te schimbi.

Când partenerul îți spune că nu te mai iubește înseamnă că una sau mai multe dintre pietrele de temelie ale iubirii voastre au fost distruse. Încrederea, respectul, atracția și interesul sunt experiențele și acțiunile iubirii. Dacă pierzi una sau mai multe dintre aceste „pietre de temelie”, începi să-ți pui la îndoială sentimentele. Este greu să iubești pe cineva pe care nu-l mai respecți. Multora li se pare că dacă au pierdut respectul și încrederea, acest lucru le va afecta și iubirea. De obicei, pierderea respectului, a încrederii și a atracției duc adesea la sfârșitul relației. Dacă v-ați pierdut încrederea și respectul unul pentru celălalt și refuzați să rezolvați această problemă, atunci în mod inevitabil relația voastră se va sfârși. Nu are sens să rămâi într-o relație nocivă, care nu dă niciun semn că se va schimba.

Cele mai frecvente motive pentru care cuplurile se despart sunt:

  • felul în care își vorbesc și se poartă unul cu altul;
  • certurile și dezacordurile constante;
  • lipsa conexiunii emoționale și a înțelegerii reciproce;
  • pierderea încrederii;
  • banalizarea relației;
  • pierderea atracției dintre parteneri;
  • prea multe influențe externe;
  • dependențele;
  • diferențele de preferințe și orientări sexuale.

Cum să vorbiți și să vă purtați unul cu altul

Răul care ne distruge iubirea unuia pentru celălalt constă adesea în felul în care ne vorbim sau ne purtăm unul cu celălalt, care se rezumă la trei experiențe importante ale iubirii: respectul, încrederea și atracția. Nu este de mirare că acesta este unul dintre principalele motive pentru care cuplurile pun capăt relației și, de asemenea, unul dintre aspectele ce se pot schimba în bine dacă amândoi partenerii sunt dispuși să facă eforturi. Dacă unul dintre cei doi continuă să se poarte urât cu celălalt și refuză să facă schimbări, atunci nu mai există nicio speranță pentru salvarea relației.

Certurile și neînțelegerile constante

Dacă nu învățați cum să vă rezolvați neînțelegerile, relația voastră se poate încheia. Să înveți să te contrazici reprezintă o mare abilitate, iar cuplurile care se ceartă adesea, atunci când au diverse neînțelegeri, își pot distruge definitive relația.

Pentru majoritatea oamenilor, problema constă mai puțin în subiectul neînțelegerii dintre ei decât modul în care se contrazic. Este surprinzător de dificil pentru o mulțime de cupluri să învețe să accepte, în același spațiu două opinii sau perspective diferite, precum și că amândoi au dreptul la părerile proprii.

Deși orice cuplu sau persoană poate învăța să se contrazică, faptul că nu se ajunge la un acord duce la sfârșitul relației. Chiar dacă știi că este bine să accepți că există și dezacorduri, imposibilitatea de a ajunge la o înțelegere între voi poate însemna sfârșitul relației. A te contrazice pe o temă care este extrem de importantă pentru unul sau pentru ambii parteneri, încât nu ar putea să trăiască cu ei înșiși dacă ar trebui să dea înapoi, poate fi o chestiune percepută ca însemnând sfârșitul relației. Subiecte importante și sensibile, cum ar fi a avea un alt copil sau a fi părinte, pot provoca un total dezacord între parteneri, care să ducă aproape inevitabil la încheierea unei relații: de exemplu, pentru majoritatea părinților este important să fie pe aceeași lungime de undă când vine vorba despre modul în care își cresc sau își educă copiii, pentru că felul în care îți disciplinezi copilul reflectă propria credință, istoria familiei și percepția ta asupra iubirii, așa că este dificil să accepți că nu puteți fi amândoi de acord în această privință.

A învăța să te contrazici fără a te certa cu partenerul este o abilitate pe care toată lumea ar trebui să și-o însușească.

Lipsa legăturii emoționale și a înțelegerii

Poți fi înțeles în toate celelalte aspecte ale relației tale, dar dacă nu se întâmplă și pe plan emoțional, te simți ca și cum tu și partenerul tău nu v-ați cunoaște unul pe celălalt. În centrul procesului de răcire dintre parteneri se află, cel mai adesea, deconectarea emoțională. În orice relație, este important să fii înțeles pe plan emoțional, deoarece acest lucru te face să te simți și iubit. Dacă tu ești „puternic din punct de vedere emoțional” nu înseamnă că înțelegi și emoțiile celuilalt; tot ce aveți nevoie cu adevărat este să vă înțelegeți inimile, sufletele și emoțiile și să vă doriți cu adevărat să încercați să faceți asta.

Un interes real față de emoțiile fiecăruia înseamnă o mentalitate conștientă și o abilitate pe care oricine o poate dobândi.

Pierderea încrederii

Cele mai multe, dacă nu cumva toate cuplurile, se confruntă, la un moment dat, cu pierderea încrederii. Aceasta nu este una generală, ci specifică: Nu am încredere în tine că îmi poți înțelege emoțiile, poate în legătură cu veniturile noastre sau când îți spun adevărul despre un anumit subiect. Pierderea încrederii înseamnă că nu te simți protejat sau în siguranță în relația voastră cu privire la o anumită zonă a vieții personale. În timp, pierderea încrederii față de un anumit aspect al relației cu partenerul se transformă, de multe ori, într-un sentiment general de neîncredere.

Siguranța și încrederea pot fi prestabilite dacă ambele părți sunt dispuse să facă eforturi în acest scop.

Nu acorzi suficientă importanță relației tale

Cuplurile care pun mai presus munca, copiii, interesele, prietenii și familia decât relația de cuplu s-ar putea trezi, la un moment dat, că viața lor se află într-un punct în care nu mai au loc pentru relația lor; este nerealist să crezi că relația va fi mereu prima în toate aspectele din viața ta, dar o legătură care rar sau aproape niciodată nu are prioritate față de orice altceva din viața ta nu poate rezista în timp. Este esențial pentru supraviețuirea oricărei relații ca ambii parteneri să o așeze, în unele momente, pe primul loc. A da prioritate relației față de orice altceva din viața voastră este responsabilitatea amândurora. Numai voi puteți așeza relația personal pe primul loc pentru ca aceasta să supraviețuiască.

Pierderea atracției

Pierderea atracției este deseori motivul pentru care unele cupluri pun capăt relației. În mod surprinzător, nu pierderea atracției fizice duce la eșecul dintr-o relație, ci pierderea atracției emoționale a unuia față de celălalt. Atracția emoțională înseamnă felul în care vorbești cu oamenii și îi tratezi pe aceștia, precum și interesul față de emoțiile celorlalți și controlul temperamentului și al stării de spirit. Atracția fizică sau sexuală se referă la modul în care ai grijă de corpul tău, ești atent la procesul de îmbătrânire și la ceea ce se întâmplă în viața ta intima și sexuală. A te bloca în rutina domesticului și în treburi administrative nu este deloc atrăgător pentru partener. Atracția este multidimensională și trebuie alimentată în mod constant; dacă nu vă simțiți atrași unul de celălalt, puteți face eforturi ca să deveniți mult mai atrăgători în ochii partenerului.

Prea multe influențe externe

Prea multe influențe externe pot distruge o relație. Oamenii și experiențele care pătrund în spațiul intim al relației pot avea o influență atât de puternică, încât ajung să îi schimbe evoluția. Adesea, aceste influențe externe sunt mai presus de controlul nostru. Influențele externe includ evenimentele traumatizante, intervențiile altor oameni, prea mult stres la locul de muncă, episoade de depresie etc. Poate că nu deții controlul complet asupra influențelor externe pentru că nu le-ai chemat în relația ta, dar controlezi modul în care le lași să-ți influențeze relația. O relație fără granițe bine delimitate și păstrate va întâmpina multe probleme.

Stabilirea unor granițe pentru tine și relația ta este o formă de protecție a acesteia și o abilitate pe care oricine o poate învăța.

Dependențele

Impactul distructiv al oricărei dependențe asupra unei relații o poate goli de substanță. Sexul, tehnologia de ultimă generație, mâncarea, emisiunile TV, jocurile de noroc, pornografia, mersul la cumpărături și dependența de droguri au efecte similare asupra unei relații: afectează încrederea, respectul și atracția pe care o aveți unul pentru celălalt, iar de multe ori vă împiedică să mai continuați relația dacă lucrurile nu se schimbă.

Dependențele au nevoie de reabilitare, acestea putându-se trata cu mult efort și ajutor din partea celorlalți.

Preferințele sau orientările sexuale diferite

Preferințele sau orientările sexuale diferite sunt greu sau chiar imposibil de schimbat. Dacă preferințele sexuale ale partenerului tău nu sunt în concordanță cu identitatea ta și te compromit prea mult, relația voastră se va sfârși. Unele cupluri găsesc diferite modalități de a rezolva aceste probleme și pot încă să locuiască împreună și să fie, în același timp, prieteni și părinți, dar de multe ori aceste inconveniente înseamnă sfârșitul relației lor intime.

Anumite probleme sunt dificil sau aproape imposibil de rezolvat, indiferent de cât de dispus ești să faci ca relația ta să funcționeze și oricât de mult vă iubiți.

Să vă fie de folos!

Sursa: Adevărul despre relații, Stefan Blom
Sursa foto: Kelly Sikkema | Unsplash.com